נתחיל בהבנת ראשי התיבות –
NEURO- מתייחס למערכת העצבים במוח – כל התנהגות היא תוצאה של תהליך נוירולוגי.
LINGUISTIC – מייצג את השפה שלנו- התהליכים הנוירולוגים מיוצגים על ידי השפה, דרכה ניתן לראות ביטוי לאיך אנו רואים וחווים את העולם (הפנימי והחיצוני)
PROGRAMMING מייצג את תת התוכנות הפנימיות שמפעילות אותנו באופן אוטומטי- מתייחס לתהליכי הארגון בתוך המוח שלנו- המודלים שנוצרים בו ויוצרים תכנות של ההתנהגות שלנו.
ה NLP- מתייחס לחוויה הסובייקטיבית שלנו= איך אנחנו רואים וחווים את העולם ואיך אנחנו מגיבים אליו.
איך באמת? כל אחד מאיתנו חווה את העולם באופן שונה (סובייקטיבי) מינקות נוצרות "תת התוכנות" במוח שלנו, הן אלו המנהלות אותנו אוטומטית ומשפיעות על הפרשנויות שלנו לסיטואציות שונות בחיים ומכאן גם משפיעות על הרגשות וההתנהגות שלנו. דרך השפה (המילולית והלא מילולית) ניתן ללמוד מה הן התוכנות ולערוך בהן שינוי.
הכלים של הNLP מאפשרים להבין איך אנשים מארגנים את "מפת העולם" הפנימית הייחודית להם: איך הם מארגנים את הרגשות, המחשבות, השפה ובהתאמה את ההתנהגות שלהם הנובעת מהאסטרטגיות והדפוסים האישיים שכל אחד פיתח לעצמו.
הNLP יוצר שילוב אקלקטי של ידע ממקורות שונים – פילוסופיה של המזרח, פסיכולוגיה הומניסטית והגישה המערכתית, מדעי ההתנהגות של המערב, גישות קוגניטיביות ואף גישות פוסט מודרניסטיות (שימוש במטאפורות הלקוח מהגישה הנראטיבית לדוגמא) השילוב הזה יוצר מודל מעשי מופלא וסינרגטי.
יעוץ והנחייה באמצעות NLP מאפשר לך להשיג מטרות במגוון רב של תחומים באופן מהיר יחסית. בנוסף, זו חוויה מעצימה המעניקה גם כלים מעשיים ליישום בחיים.
קצת היסטוריה על התפתחות ה NLP-
ה NLP פותח בשנות ה- 70 בקליפורניה ארה"ב, כשד"ר ריצ'ארד בנדלר, מתוך רצון לגלות את סוד הקסם של המצליחנים, זיהה דפוסי שפה והתנהגות שמייצרים תוצאות טובות אצל אנשים המצויינים בתחומם , הוא חבר לבלשן ד"ר ג'ון גרינדר וביחד החלו לעשות "מודלינג" לאנשים בולטים בתחום הטיפולי – מילטון אריקסון, פריץ פרלס וירג'יניה סאטיר ועוד. הם רצו למצוא חוקיות בדרכי ההשפעה של המטפל על המטופל והם גילו מספר חוקים הקשורים למרכיבים לשוניים תפיסתיים ונוירולוגיים של התנהגות האדם. בנוסף, גילו כי ניתן לערוך שינויים, לשחרר מדפוסי התנהגות וחשיבה חוסמים, לאפשר לאדם למצות את היכולות שלו ולאמץ לעצמו דרך חיים חיובית שתוביל אותו להצלחה ואושר.
יש מודל תקשורת שלם המדבר על כך, אני לא אכנס לזה. מה שחשוב הוא להבין שהם עלו על תובנה חשובה- שהדרך בה אנו מתקשרים עם העולם היא גם הדרך בה אנו מתקשרים עם עצמנו והיא משפיעה על הרגש והתגובות ההתנהגותיות שלנו. לפי תבניות שפתיות ניתן לאבחן תקיעות אצל אנשים והחדשות הטובות שניתן גם לשנות זאת.
כיום תחום זה מפותח מאוד בארץ ובעולם , נכתבו ספרים ומאמרים רבים מאוד בנושא, ישנם מחקרים ועבודות שתומכים ביעילות ה NLP.
הטכניקות המשמשות אותנו בתהליך הן רבות ומגוונות, ביניהם- הדימיון המודרך , טכניקות תרפיית קו זמן (Time Line Therapy), מודלים שפתיים, מודלים לניהול קונפליקטים ועוד.
חשוב לציין שאחד מהרעיונות המהפכנים של השיטה הוא כי ניתן לטפל בבעיה/ טראומה בזיהוי החסמים ופתיחתם ללא התעמקות מוגזמת בזכרונות כואבים.
למה זה טוב?
- שינוי דפוסי התנהגות מכשילים ומעיקים
- יצירת והגברת המוטיבציה
- שיפור דימוי עצמי וביטחון עצמי
- התמודדות ושחרור מלחצים, פחדים, חרדות ופוביות
- הצבת והשגת מטרות אישיות /עסקיות
- התמודדות וצמיחה ממשברים בחיים (כגון- משבר גיל, משבר בעקבות אובדן, שכול, גירושין ואחרים)
- התמודדות עם בעיות פריון ושיפור הסיכויים להריון
- התנהלות נכונה למציאת זוגיות
- למידת תקשורת נכונה ודפוסי התנהגות מעצימים בזוגיות קיימת
- שחרור מהתמכרויות והרגלים הרסניים כולל תלות באדם אחר
- הבנת היעוד והדרך להגשמה עצמית
- קבלת החלטות הנכונות עבורך בכל תחום ושלב בחיים
- התמודדות עם שכול וסגירת מעגלים
- זיהוי ומיטוט של אמונות מגבילות ובחירת אמונות מעצימות
- שחרור מזכרונות מעיקים
- פתרון קונפליקטים בינאישיים ותוך אישיים
- ניקוי מרגשות שליליים
- הכנה מנטלית ומעשית לקראת רילוקיישן.
- הכנה מנטלית לקראת תחרות, ראיון עבודה, מצגת חשובה ועוד
אני מאוד אוהבת את האמירה של ד"ר בנדלר "אנשים לא מקולקלים, הם בעצם עובדים מצויין" ולמה? מכיוון שהיא מייצגת את רוח ה NLP- כשמשהו לא מצליח או כמתנהלים בדפוסים מקבעים זה לא כי משהו בנו לא בסדר אלא לימדנו את עצמנו לעשות את הדבר הזה בצורה לא נכונה, יש לנו יכולת למידה נהדרת ובעזרת טכניקות NLP אנחנו יוצרים תהליך למידה חדש שהכי נכון עבורנו.